Παραδόσεις- Ήθη&Έθιμα
2007-01-18 | Ενότητα: Προετοιμασία καλεσμένων
Λαός χωρίς παραδόσεις δεν γίνεται. Είναι η κληρονομιά που μας ακολουθεί και που έχει τη δύναμη να διατηρηθεί. Είναι πολύ ισχυρές οι παραδόσεις, γιατί στοιχειοθετούν εικόνες της πορείας και των εκδηλώσεων του λαού, εκφράζουν ήθη και έθιμα, θρύλους και λαϊκές συνήθειες. Η λαογραφία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διάσωση εκείνων που συνδέονται με το λαϊκό βίο. Και είναι αναντίρρητο, ότι οι παραδόσεις εκφράζουν το νόημα της γενέτειρας για τον Ελληνισμό. Όμορφες, με μια ασύγκριτη γοητεία, παρουσιάζουν την πρωτινή μορφή και οδηγούν σε μελλοντικά οράματα. Και όλος ο παλμός, οι σφυγμοί της ζωής του ¨Έλληνα εικονίζονται σε αυτές. Κάθε έθιμο συνδέεται με ορισμένο τόπο και χρόνο και διατηρείται στη ζωή, συνήθως, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα έθιμα, ως άγραφοι νόμοι, έχουν θέσει μέχρι και σήμερα τη σφραγίδα τους στις εκδηλώσεις της ζωής μας και έχουν δώσει σε αυτή πολύ γραφικό χρώμα (παρόλο που κάποια από αυτά έχουν καταργηθεί ή δεν τηρούνται αυτούσια).
Οι Έλληνες έχουν μια τεράστια ιστορία γεμάτη από ήθη και έθιμα που αφορούν το γάμο , τα οποία διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή και τα οποία κάποιες φορές έρχονται σε σύγκρουση. Πολλά από αυτά διατηρούνται ακόμα και στην σύγχρονη εποχή και είναι μάλιστα και ο λόγος που κάνει πολλούς γάμους να ξεχωρίζουν και να ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα πρότυπα που προστάζει η μόδα και ο μοντερνισμός.
Παρακάτω παρουσιάζονται κάποια άρθρα που αφορούν τα ήθη και τα έθιμα του γάμου σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος και από διάφορες χρονολογικές περιόδους.